Çok sık duyduğumuz bir laf var. “Zamanında dedemden 100 Lira miras kalmıştı, o parayla Aselsan Hissesi alsaydım zengindim”. Buna ben ah-vah analizi diyorum. Yapılmamış toplu yatırım için hayıflanmak. Halbuki hayat böyle değil. İnsanların eline sürekli toplu halde para geçmiyor. Gelirlerinden azar azar biriktiriyorlar ve herhangi bir yatırım aracı alacaklarsa uzun vadede azar azar sık sık şekilde alabilirler. Buna göre doğru bir ah-vah analizi şu şekilde olmalı: Zamanında maaşımdan her ay 50TL ile altın alsaydım bugün şu kadar param olurdu.

ah-vah analizi‘nde önemli nokta var. İlki her ay bunu yapmak ve disiplini bozmamak, ikinci ise yatırım yaptığımız miktarın enflasyon sebebiyle eriyip gitmesine izin vermemek için yatırım miktarını da reel olarak bir şekilde sabitlemek. Şimdilik en kolay sabitleme aracını Amerikan Doları olarak düşünebiliriz. Yani her ay 50TL biriktirsem yerine her ay 50 dolar kadar biriktirebilsem dememiz lazım.

Şimdi bu analizi yapabileceğiniz Portfolio Visualizer ile tanışın. Portfolio Visualizer(PV) nin bir çok aracı (Tools) var. Bizim kullanacağımız araç ise, Backtest Portfolio . YukarıdakiTTools menüsünden kendisine erişebilirsiniz.

Giris Ekrani Şimdi nereye ne veri girdiğimize bakalım

Diğerlerini şimdilik bırakalım ve hangi yatırım araçlarını nasıl seçtiğimize bakalım Varlik Secimi Şimdi kaçırdığımız yatırımın analizi için portföy oluşturacağız Portfolio Assets kısmındaki her bir ürün için giriş yapıyoruz. Bunun için Büyüteç imlecine tıklıyoruz ve yatırım aracımız hangi sınıftansa onu seçiyoruz Daha sonra ise bu ürünün portföyümüzün yüzde kaçını oluşturduğunu yazıyoruz. Gördüğünüz gibi buradan 3 farklı portföy oluşturulup karşılaştırma yapılabilir. Bunu sık sık kullanacağız

Cikti Aciklamasi

Burası analizin sonucunu gösteriyor. Portföyümüz ne kadar büyümüş. En son değeri ne olmuş. Ortalama yıllık getiri neymiş gibi. İsterseniz bu sonuçların enflasyondan arındırılmış değerlerini de alttaki “Inflation Adjusted” a tıklayarak görebilirsiniz

Veri Yükleme

Bu Kısım kritik. Buraya girebilmek için öncelikle siteye üye olmanız gerekiyor. Üye olduktan sonra artık BES Fonlarımızın ya da Türkiye’ye özgü başka yatırım araçlarının verilerini buraya yükleyerek analiz yapacağız. BES fon verilerini Github veri repomuzdan BES Fon kodu ile çekip yükleyebilirsiniz. Bunun detaylı açıklamasını ileriki bir yazıda açıklayacağım.

Yüklü Veriler Bu ekrandan da yüklü verilerinizi yönetebilirsiniz. Kodlarını değiştirmek gibi

Altın, BIST30, BIST100 Karşılaştırması

Şimdi ufak bir ah-vah analizi yapalım. 3 tane yatırım aracını karşılaştıralım. Senaryomuz şu olsun: 2005 Ocak ayından 2017 Aralık sonuna kadar her ay 50$ karşılığı BIST30 Endeksi, BIST100 Endeksi ya da Altın alsaydım bugün kaç param olurdu Ben sisteme Imkb100 ve Bist30 endekslerinin Dolar bazında getirilerini yükledim. Analizi kolaylaştırmak için tasarrufumuz olan 50$ şimdilik ABD enflasyonu ile arttırmayalım. Yani toplamda 13 * 12 * 50 = 7800 Dolar para yatırmış olacaktık Bakalım analizimiz bize ne gösteriyor

Sonuclar

Portföy Yatırım Aracı 2017 Aralık değeri
Portolio1 BIST30 7856$
Portolio2 BIST100 16339$
Portolio3 ALTIN 10234$

Kısacı BIST30 bize çok bir şey kazandırmamış ancak BIST100 neredeyse ikiye katlamış durumda. Ancak grafiğe baktığınızda göreceksiniz tüm çizgiler çok dalgalı. Buna finansta volatilite deniyor. Ne kadar çok dalga o kadar çok risk demek. Fazla risk bizim istemediğimiz bir şey ve bu yüzden de tek bir finansal araç yerine bunlardan bir sepet oluşturmak daha güvenli olacaktır.

Gelecek yazıda bu konuya, yani Portföy oluşturmaya değineceğiz